Przepisy podstawowe: Pancakes

Jesienią i zimą bardzo lubię ciepłe śniadania. To czas owsianek i wszelkiego rodzaju placków. Taka podstawowa baza daje duże pole do popisu. Wystarczy zmienić dodatki i już mamy całkiem inne danie ;)




/Przepis: Aniamaluje/

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek gazowanej wody mineralnej 
  • skórka starta z 1 małej cytryny (opcjonalnie, mój dodatek)



Wszystkie składniki  miksujemy albo potrząsamy wykorzystując w tym celu shaker. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. (Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki.)
Wylewamy ciasto na rozgrzaną suchą (!) patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy drewnianą lub silikonową łopatką na drugą stronę. Czekamy aż się przyrumienią i podajemy od razu z dowolnymi dodatkami. U mnie z "nutellą" ze śliwek i orzechów. (Przepis tutaj: KLIK)




#zpoleceniaaniamaluje

Komentarze

  1. Jakie puszyste! Koniecznie muszę spróbować. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj. Łatwe, szybkie i pyszne 😀

      Usuń
  2. Pysznie!
    Poproszę jutro na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu 😉 Takie składniki każdy raczej ma w domu😀

      Usuń
  3. I ja uwielbiam zajadać się jesienią ciepłymi śniadaniami ;) Jednak chyba częściej wybieram te w miseczkach! Nie ma to jak kasza jaglana na mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem oraz masłem orzechowym ;) Choć i na takie placki ochota zawsze!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie mi przypomniałaś, że miałam w planie jaglane Bounty, chociaż lepsze raczej na zimno😉 Jesień ma jednak swoje prawa😀

      Usuń
  4. A czy dałoby radę wymyślić przepis na pancakes z puree dyniowym, byłoby cudnie, teraz jest taki fajny czas, pozdrawiam. Majka.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, sadząc po zdjęciach nie ma co zwlekać tylko trzeba Twój przepis jak najszybciej wypróbować :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak ;) Zwłaszcza, że to przepis z cyklu: wymieszać i upiec ;)

      Usuń
    2. Zrobiłam , upiekłam i zjadłam 😉.Rewelacja!!!!!!!!!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Miło, że dałaś znać:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi