Schab ze śliwkami
- 1-1,2 kg schabu bez kości
- 200 g suszonych śliwek
- 3 cebule
Marynata:
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna białego pieprzu
- 1 pokruszony liść laurowy
- 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Schab nacinamy wewnątrz wzdłuż ostrym nożem. Śliwki solimy i wkładamy z obu stron do powstałego zagłębienia. Składniki marynaty tłuczemy w moździerzu i nacieramy nią mięso. Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i umieszczamy na minimum 2 godziny do lodówki. Obkładamy mięso ćwiartkami cebuli i pieczemy 1 godzinę w 180°C z termoobiegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....