Schab ze śliwkami


  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 cebule

Marynata:

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna białego pieprzu
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
 Schab nacinamy wewnątrz wzdłuż ostrym nożem. Śliwki solimy i wkładamy z obu stron do powstałego zagłębienia. Składniki marynaty tłuczemy w moździerzu i  nacieramy nią mięso. Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i umieszczamy na minimum  2 godziny do lodówki. Obkładamy mięso ćwiartkami cebuli i pieczemy 1 godzinę w 180°C z termoobiegiem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi