Crumble z rabarbarem


Sezon na rabarbar w pełni, więc musiał znaleźć swoje miejsce w mojej kuchni. Rabarbar, kruszonka... Czy w ogóle jest ktoś kto nie lubi kruszonki? A gdyby ciasto składało się tylko z kruszonki i owoców? Prosto i pysznie. To nie ma prawa się nie udać!

/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./
źródło przepisu: moje wypieki


Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misce wyrabiamy między palcami składniki na kruszonkę, odstawiamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę kruszonki. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Wykładamy nadzienie do formy, na kruszonkę. Na górę wysypujemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi