Crumble z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni, więc musiał znaleźć swoje miejsce w mojej kuchni. Rabarbar, kruszonka... Czy w ogóle jest ktoś kto nie lubi kruszonki? A gdyby ciasto składało się tylko z kruszonki i owoców? Prosto i pysznie. To nie ma prawa się nie udać!
/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./
źródło przepisu: moje wypieki
Składniki na kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misce wyrabiamy między palcami składniki na kruszonkę, odstawiamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę kruszonki. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, posypujemy cukrem i
mąką ziemniaczaną, mieszamy. Wykładamy nadzienie do formy, na kruszonkę. Na górę wysypujemy pozostałą
kruszonkę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....