Pain au levain - Chleb francuski

/ Przepis: J. Hamelman/
2 duże bochenki
Ulubiony domowy chleb z mnóstwem nieregularnych dziur. :)


Zaczyn (levain):

  • 130 g mąki pszennej 750
  • 10 g mąki żytniej 720
  • 90g wody
  • 30g dojrzałego zakwasu (sztywny)
Zaczyn przygotowujemy około 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 730 g mąki pszennej 750
  • 40 g mąki żytniej 720
  • 500 g wody
  • 20 g soli
  • 230 g zaczynu
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zaczynu. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i zaczyn podzielony na porcje (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2 minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.  W tym czasie składamy ciasto dwa razy, co 50 minut. Następnie dzielimy ciasto na 2 części i  formujemy okrągłe lub podłużne bochenki. Umieszczamy je w koszyczkach lub miskach wypełnionych omączonymi ściereczkami. Przykrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny, do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Nacinamy bochenki ostrym nożem, przekładamy odwracając koszyki na blachę i pieczemy ok. 35 minut.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi