Ciastka owsiane

Dopracowany przepis na chrupiące ciasteczka. Ze zdrowymi dodatkami. Łatwe do zrobienia. Czego chcieć więcej. No to co? Pieczemy!

/ok. 30 szt./



Składniki:
  • kostka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mielonych pestek dyni
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, płatki, mielone pestki dyni, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, pestki dyni i żurawinę. Mieszamy.  Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.



Przelicznik kuchenny pochodzi ze strony  mypinkplum. Bardzo dziękuję za udostępnienie.


Komentarze

  1. Apetyczne. Jak mnie najdzie na coś do kawy to zrobię ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb z dodatkiem dyni