Zupa krem z cukinii

Pyszna, aromatyczna, kremowa zupa. Tak naprawdę  można ją przygotować przez cały rok, ale w sezonie letnio-jesiennym zawsze smakuje najlepiej. Wykorzystuję młode cukinie, razem ze skórką, która daje ten ciekawy zielony kolor. Tym razem podałam z alzackim podpłomykiem (Tarte flambée) a zazwyczaj dodaję na wierzch ser camembert, który pod wpływem ciepłej zupy, lekko się topi. 



Składniki:
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 1,5 -2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy na małym ogniu, aż staną się nieco szkliste. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość zalewamy bulionem warzywnym do wysokości warzyw lub trochę mniej.  

Bulion:

Bulion gotuję na małym ogniu z włoszczyzny np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, ząbek czosnku, ziół: natka, liście selera, lubczyk, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu odcedzam.

Gotujemy całość do miękkości warzyw, zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy na krem i ponownie podgrzewamy.




Komentarze

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia