Zupa krem z cukinii
Pyszna, aromatyczna, kremowa zupa. Tak naprawdę można ją przygotować przez cały rok, ale w sezonie letnio-jesiennym zawsze smakuje najlepiej. Wykorzystuję młode cukinie, razem ze skórką, która daje ten ciekawy zielony kolor. Tym razem podałam z alzackim podpłomykiem (Tarte flambée) a zazwyczaj dodaję na wierzch ser camembert, który pod wpływem ciepłej zupy, lekko się topi.
Składniki:
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy na małym ogniu, aż staną się nieco szkliste. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość zalewamy bulionem warzywnym do wysokości warzyw lub trochę mniej.
Bulion:
Bulion gotuję na małym ogniu z włoszczyzny np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, ząbek czosnku, ziół: natka, liście selera, lubczyk, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu odcedzam.
Gotujemy całość do miękkości warzyw, zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy na krem i ponownie podgrzewamy.
Składniki:
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 3 cukinie średniej wielkości
- 1,5 -2 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy na małym ogniu, aż staną się nieco szkliste. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość zalewamy bulionem warzywnym do wysokości warzyw lub trochę mniej.
Bulion:
Bulion gotuję na małym ogniu z włoszczyzny np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, ząbek czosnku, ziół: natka, liście selera, lubczyk, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu odcedzam.
Gotujemy całość do miękkości warzyw, zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy na krem i ponownie podgrzewamy.
Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zachęcam do wypróbowania:)
Usuń