Dyniowe pancakes z przyprawami korzennymi

Dzisiaj mam kolejną propozycję na pyszne jesienne śniadanie. Na specjalne życzenie powstały placki z dodatkiem dyni. Podczas smażenia w kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw korzennych. Kwintesencja jesieni.


Składniki:
suche:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
mokre:
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki puree z dyni (przepis na puree z dyni: KLIK)
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki topionego masła
dodatkowo:
  • 1 łyżeczka  klarowanego masła do smażenia
  • płynny miód (lub syrop klonowy)
  • orzechy
W misce łączymy wszystkie składniki suche. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre.


Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła i  smażymy placki do zrumienienia z obu stron. (Nie dodajemy więcej tłuszczu w trakcie smażenia.) Podajemy np. z płynnym miodem i posiekanymi orzechami.




Z pozdrowieniami dla czytelniczki Majki :)

Komentarze

  1. Wyglądają bardzo kusząco, postaram się wypróbować, bo uwielbiam dynię, a w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem dynia w każdym wydaniu jest dobra ☺

      Usuń
  2. Pięknie się prezentują. Zapraszam serdecznie do akcji 12 potraw na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Całkiem nieźle też smakują ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia