Dżem i sok jagodowy

Zbieranie jagód to bardzo relaksacyjne zajęcie. Tylko Ty i Twoje myśli. Oczywiście jagody można w sezonie niedrogo kupić, ale nic nie może się równać z satysfakcją z samodzielnie zebranego 'łupu'. Teraz pozostaje tylko nasze zbiory dobrze wykorzystać, co do jednej malutkiej jagódki. Jagody są bardzo soczyste, więc dżemu nie będzie zbyt wiele, ale jego smak sowicie to wynagrodzi.


Składniki:
/5 słoików po 200 ml/
  • 3l jagód
  • 200-300 g cukru
  •  

Dzień 1.
Jagody myjemy krótko pod bieżącą wodą, np. na sitku. Wybieramy listki, jeśli są. Jagody zasypujemy cukrem, w garnku. Odstawiamy na 2-3 godziny.

Jagody mieszamy z cukrem, powinny już puścić sok. Całość powoli zagotowujemy i gotujemy na małej mocy palnika ok. 3 godziny. Odstawiamy do wystudzenia bez przykrycia. Po ostudzeniu przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc.


Dzień 2.
Ponownie podgrzewamy jagody, aż do zagotowania. Odcedzamy sok. (Z 3l jagód ok. 0,5 l soku.) Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek. Sok możemy zapasteryzować lub przechowywać w lodówce, po ostudzeniu. Jagody ponownie odstawiamy do wystudzenia, bez przykrycia.

Po wystudzeniu zagotowujemy ostatni raz i gotujemy do zgęstnienia, ok. 1 godzinę. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut dla słoików 200-250 ml.




43normal pqglzsbvmgp2asdddteqxglajnfhzgzz



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni, czyli Majowa Piekarnia