Kokosowy pudding z chia
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, słyną z wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Należą do tzw. superfoods. Przepisy z ich wykorzystaniem można spotkać na większości blogów kulinarnych. Ja jednak podchodzę dość sceptycznie to tego rodzaju "wynalazków". I tak było też z chia, dopóki nie spróbowałam tego pysznego puddingu. Szybko zaopatrzyłam się w zapas nasion i przepadłam... Ze względu na dużą wartość odżywczą, to idealne śniadanie w okresie przedwiośnia, gdy musimy zadbać o naszą odporność. Całość jest delikatnie kokosowa, ze strzelającymi nasionkami, do przełamania smaku owoce, np. kiwi, bogate w witaminę C.
/Przepis: jadłonomia na 4 porcje/
Składniki:
- duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
- 100 ml dowolnego mleka (dałam sojowe bez cukru)
- 4 czubate łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu z agawy (dałam 2 łyżki płynnego miodu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura
Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy (lub miód)
i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką przez 2 – 3
minuty, przelewamy do przygotowanych szklanek lub słoiczków
i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Gotowy pudding posypujemy świeżymi owocami, polewamy syropem lub konfiturą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wpisz komentarz....