Majo-brownies z malinami

Ciasto z majonezem to, trzeba przyznać, dość ekscentryczny pomysł. Jednak główne składniki majonezu to olej i jajka, odrobina soli i octu. To już nie brzmi podejrzanie, prawda? A więc nie ma się czego bać, w smaku nie czuć nic a nic majonezem. Polecam.


/Przepis: moje wypieki, na formę 23x23 cm/

Składniki:*
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady,  posiekanej
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g majonezu
  • kubeczek malin (mogą być mrożone) lub 60 g posiekanych orzechów


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.  Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
W misie miksera lekko ubijamy całe jajka z cukrem i wanilią. Dodajemy roztopioną ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, majonez i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i mieszamy. (Jeśli dodajemy maliny, pomijamy.)
 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę czekoladową i wyrównujemy szpatułką. Jeśli dodajemy maliny, wykładamy je na wierzch ciasta.

 
Pieczemy  w temperaturze 170ºC przez 30 - 35 minut, aż włożony patyczek będzie lekko oblepiony ciastem (nie surowym!). Nie można piec zbyt długo, by ciasto nie było zbyt suche. Ciasto może lekko urosnąć podczas pieczenia, a potem opaść.

 * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
 

 Na koniec mały backstage. Kontrola musi być!



Komentarze

  1. zdjęcia rewelacja - ujęcia super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajkowe , ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli ktoś lubi czekoladę, to wcale się nie dziwię, że leci ślinka ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wpisz komentarz....

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi