Granola orzechowa z miodem
Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubione. A zatem do dzieła. ;)
Składniki:
/ok. 1,5 l granoli/
- 250 g płatków owsianych drobnych
- 100 g płatków orkiszowych
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 70 g migdałów bez skórki
- 50 g sezamu
- 50 g pestek słonecznika
- 100 g płynnego miodu
- 100 ml świeżego soku jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g żurawiny suszonej
Wszystkie składniki oprócz żurawiny mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia, w trakcie kilka razy mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Gotową granolę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mniam, uwielbiam domowe granole, ciągle eksperymentuję w tej materii. Ta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jeśli lubisz orzechy, to coś dla Ciebie. :) Ja też lubię eksperymentować i to właśnie jest najlepsze, że domowa granola może być za każdym razem inna.
OdpowiedzUsuńPyszne propozycja na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. A najlepiej świadczy o tym fakt, że już prawie pusty słoik ;)
Usuń