Tagiatelle z sosem serowo-pietruszkowym

Pomysł na szybki obiad w 15 minut. To jedno z tych dań, które "nie wyglądają", ale smakują. Pod warunkiem, że jest się fanem natki pietruszki. ;)




 /dla 2 osób/

Składniki:

  • 200-250g makaronu tagiatelle
  • 100-150g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • 1 łyżka masła

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy drobno umytą natkę pietruszki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony ser i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy chwilę. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy natkę, ponownie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron podajemy z sosem.


Przepis dodaję do akcji w roli głównej natka pietruszki

28embed lvdqbrymbu3o45c6h4l3qmuei5mo4qzz

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z notesu babci: Dynia na mleku i kluski lane

České rohlíky (słowackie obyčajné rožky), czyli Czerwcowa Piekarnia

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi