Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2016

Dyniowe pancakes z przyprawami korzennymi

Obraz
Dzisiaj mam kolejną propozycję na pyszne jesienne śniadanie. Na specjalne życzenie powstały placki z dodatkiem dyni. Podczas smażenia w kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw korzennych. Kwintesencja jesieni.


Składniki:
suche:
1/2 szklanki mąki pszennej typ 6501/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 łyżki cukru trzcinowego1 1/2 łyżeczki cynamonuszczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowejmokre:
skórka otarta z 1/2 pomarańczy1 jajo1/2 szklanki puree z dyni (przepis na puree z dyni: KLIK) 1 szklanka maślanki4 łyżki topionego masładodatkowo:
1 łyżeczka  klarowanego masła do smażeniapłynny miód (lub syrop klonowy)orzechy W misce łączymy wszystkie składniki suche. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre.


Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła i  smażymy placki do zrumienienia z obu stron. (N…

Bułki dyniowe na zaczynie drożdżowym

Obraz
Brak słońca, brak kolorowych liści. Jesień pokazała swoje smutne oblicze. Listopadowa piekarnia na przekór aurze jest słoneczna i ciepła. Upiecz te proste bułeczki i przekonaj się, że poprawiają nastrój!


/12 szt. Przepis: Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone/

Składniki:
zaczyn:
3/4 szklanki wody*1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej5 g świeżych drożdży ciasto właściwe:
15 g świeżych drożdży3/4 szklanki puree z dyni **  (ok. 250g surowej dyni bez pestek, przepis na puree z dyni: KLIK)  2 szklanki mąki pszennej 6501 łyżka trzcinowego cukru1 niepełna łyżeczka soli oraz:
ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mak)

Zaczyn:
5 g drożdży rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą i mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin.

Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodajemy pokruszone drożdże, puree z dyni (lub marchewkę), 2 szklanki mąki pszennej 650, cu…