Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2016

Dyniowe pancakes z przyprawami korzennymi

Obraz
Dzisiaj mam kolejną propozycję na pyszne jesienne śniadanie. Na specjalne życzenie powstały placki z dodatkiem dyni. Podczas smażenia w kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw korzennych. Kwintesencja jesieni. Składniki: suche : 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej mokre : skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 jajo 1/2 szklanki puree z dyni (przepis na puree z dyni: KLIK ) 1 szklanka maślanki 4 łyżki topionego masła dodatkowo : 1 łyżeczka  klarowanego masła do smażenia płynny miód (lub syrop klonowy) orzechy W misce łączymy wszystkie składniki suche. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła

Bułki dyniowe na zaczynie drożdżowym

Obraz
Brak słońca, brak kolorowych liści. Jesień pokazała swoje smutne oblicze. Listopadowa piekarnia na przekór aurze jest słoneczna i ciepła. Upiecz te proste bułeczki i przekonaj się, że poprawiają nastrój! /12 szt. Przepis: Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone / Składniki: zaczyn : 3/4 szklanki wody* 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe : 15 g świeżych drożdży 3/4 szklanki puree z dyni **  (ok. 250g surowej dyni bez pestek, przepis na puree z dyni: KLIK )  2 szklanki mąki pszennej 650 1 łyżka trzcinowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz : ciepła woda do posmarowania bułeczek  opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mak)   Zaczyn : 5 g drożdży rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą i mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe : Do zaczynu dodajemy pokruszone drożdże, puree