piątek, 18 listopada 2016

Dyniowe pancakes z przyprawami korzennymi

Dzisiaj mam kolejną propozycję na pyszne jesienne śniadanie. Na specjalne życzenie powstały placki z dodatkiem dyni. Podczas smażenia w kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw korzennych. Kwintesencja jesieni.


Składniki:
suche:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
mokre:
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki puree z dyni (przepis na puree z dyni: KLIK)
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki topionego masła
dodatkowo:
  • 1 łyżeczka  klarowanego masła do smażenia
  • płynny miód (lub syrop klonowy)
  • orzechy
W misce łączymy wszystkie składniki suche. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre.


Następnie łączymy razem zawartość obu misek i miksujemy krótko do połączenia składników na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy łyżeczkę klarowanego masła i  smażymy placki do zrumienienia z obu stron. (Nie dodajemy więcej tłuszczu w trakcie smażenia.) Podajemy np. z płynnym miodem i posiekanymi orzechami.




Z pozdrowieniami dla czytelniczki Majki :)

poniedziałek, 14 listopada 2016

Bułki dyniowe na zaczynie drożdżowym

Brak słońca, brak kolorowych liści. Jesień pokazała swoje smutne oblicze. Listopadowa piekarnia na przekór aurze jest słoneczna i ciepła. Upiecz te proste bułeczki i przekonaj się, że poprawiają nastrój!


/12 szt. Przepis: Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone/

Składniki:
zaczyn:
  • 3/4 szklanki wody*
  • 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki puree z dyni **  (ok. 250g surowej dyni bez pestek, przepis na puree z dyni: KLIK
  • 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 1 niepełna łyżeczka soli
oraz:
  • ciepła woda do posmarowania bułeczek
  •  opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mak)
 

Zaczyn:
5 g drożdży rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą i mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin.

Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodajemy pokruszone drożdże, puree z dyni (lub marchewkę), 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier trzcinowy i sól. Wszystko dobrze wyrabiamy. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodajemy trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki.
Zagniatamy z ciasta kulę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków, z każdego formujemy bułkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i – jeśli chcemy – posypujemy ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.




* szklanka w tym przepisie to 250 ml
** w oryginale autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki (3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze lub w wodzie, lecz dobrze odparowane, zmiksowane blenderem na gładkie puree i wystudzone)

W Listopadowej piekarni udział wzięli:
Bochen chleba
Dom z mozaikami
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Twins Pot
i ja  Am.art kolor i smak