Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2016

Przepisy podstawowe: Pancakes

Obraz
Jesienią i zimą bardzo lubię ciepłe śniadania. To czas owsianek i wszelkiego rodzaju placków. Taka podstawowa baza daje duże pole do popisu. Wystarczy zmienić dodatki i już mamy całkiem inne danie ;)


/Przepis: Aniamaluje/

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)cukier waniliowy (najlepiej domowy)2 łyżki cukruszczypta soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka oleju5 łyżek gazowanej wody mineralnej skórka starta z 1 małej cytryny (opcjonalnie, mój dodatek)


Wszystkie składniki  miksujemy albo potrząsamy wykorzystując w tym celu shaker. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. (Jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki.) Wylewamy ciasto na rozgrzaną suchą (!) patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy drewnianą lub silikonową łopatką na drugą stronę. Czekamy aż się przyrumienią i podajemy od razu z dowolnymi dodatkami. U mnie z "nutellą" ze śliwek i orzechów. (Prze…

Nutella ze śliwek

Obraz
Nie będę oszukiwać, że mój krem smakuje tak samo jak ten ze sklepowej półki. Jest inny. Jest zaskakujący i pyszny. Idealny naleśników, jak i do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. I to bez najmniejszych wyrzutów sumienia ;)


/Przepis od koleżanki Justyny, z moimi zmianami/ 5-6 słoików średniej wielkości/

Składniki:
2 kg śliwek (najlepiej węgierek)500 g cukru trzcinowego2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) 100 g kakao250-350 g orzechów włoskich lub laskowych (lub mieszanka dowolnych orzechów)

Śliwki pozbawiamy pestek, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy cukier waniliowy i gotujemy ok. 1 godzinę bez przykrycia (do zgęstnienia). Zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie prażymy orzechy na suchej patelni. Po ostudzeniu orzechy przekładamy na ściereczkę i pocieramy nią żeby obrać orzechy ze skórki. Orzechy miksujemy na gładką masę lub na okruszki (jeśli chcemy krem z chrupiącymi kawałkami orzechów). Miksujemy śliwki na jednolitą masę i łączymy z orzecham…