niedziela, 31 lipca 2016

Wiśnie w soku własnym

To chyba najłatwiejszy sposób na przetworzenie wiśni. Takie wiśnie możemy wykorzystać do wielu ciast i deserów, a sok po rozcieńczeniu jako pyszny napój.


Składniki:
  • 1 kg wiśni (waga po wypestkowaniu)
  • 200-300 g cukru
Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie powoli podgrzewamy, chwilę gotujemy, 10-15 minut. Gorące wiśnie razem z sokiem przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.


Przykładowe wykorzystanie wiśni w soku własnym: Sernik czekoladowo-wiśniowy na zimno.






43normal pqglzsbvmgp2asdddteqxglajnfhzgzz46normal cn1sr7cfix87ppxo4tyyiwmtbbdkyazz



czwartek, 28 lipca 2016

Jagodzianki

Sezon na jagody trwa bardzo krotko, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. W tym roku miałam okazję wybrać się do lasu i zebrać trochę jagód. Będzie pysznie!


Składniki:
/Przepis: Moje Wypieki, 16 sztuk/
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
 Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.


Drożdże rozkruszone z łyżeczką cukru, mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem). Formujemy z niego kulę i wykładamy do wyrośnięcia na blat oprószony mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części dłonią formujemy placek (można rozwałkować) i na jego środku kładziemy 1-2 łyżki jagodowego farszu. Zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą bułeczkę umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie formujemy, nadając owalny kształt.


Gotowe bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.


Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Wystudzone jagodzianki możemy polukrować.


Składniki na lukier:
  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Składniki rozcieramy grzbietem łyżki. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki. Nakładamy pędzelkiem.




41normal 0yrycsnonjejgnh2d2riuf1jrytxxwzz


poniedziałek, 25 lipca 2016

Cykl: Retro gotowanie, Ciasto ucierane od Mamy

To ciasto kojarzy mi się z mamą i domem rodzinnym. Jest bardzo proste i bardzo domowe. Pasują do niego w zasadzie wszystkie sezonowe owoce, więc przepis jest bardzo uniwersalny. Tym razem upiekłam je w wersji wiśniowo-porzeczkowej z pyszną, maślaną kruszonką.


Składniki:
/Przepis na formę 21x33cm/

Kruszonka:
  • 70g mąki krupczatki
  • 50g cukru
  • 50g masła
Składniki ucieramy blenderem do powstania okruchów. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki.


Ciasto:
  • 200g masła (lub margaryny do pieczenia)
  • 200g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 230g mąki tortowej
  • 150g maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce, np. wiśnie, porzeczki, jeżyny, rabarbar, truskawki, morele (mogą być mrożone)


Ucieramy blenderem masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy jaja i cukier waniliowy (lub ekstrakt), dalej ucieramy. W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo do masy jajecznej i cały czas ucieramy. Ciasto (będzie dość gęste) wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy szpatułką. Na wierzchu układamy owoce. Owoców mrożonych nie rozmrażamy, tylko wybieramy ewentualne kryształki lodu. Owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C  i kolejne 50 minut w 180°C.



46normal cn1sr7cfix87ppxo4tyyiwmtbbdkyazz41normal 0yrycsnonjejgnh2d2riuf1jrytxxwzz


poniedziałek, 18 lipca 2016

Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami

Lubię próbować nowych przepisów na domowe chleby. A te mistrza Hammelmana zawsze są dobrym pomysłem.  Lato w pełni, więc i chleb wybrany do lipcowej piekarni świetnie podkreśla tę porę roku przez dodatek porzeczek. Chleb ma wilgotny miąższ i lekki posmak kwaskowatych porzeczek. Naprawdę warto go upiec. 


Przepis: J. Hamelman, wybrany przez Adama z bloga Kuchnia Guciaklik!.
/1 bochenek, forma 12x25 cm/

Składniki (1/2 porcji):

Zakwas:
  • 190 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 190 g wody
  • dojrzały zakwas 20 g (2 łyżki)
Podane składniki mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej (14-16 godzin).


Namoczone ziarno:
  • 135 g łamanego ziarna żyta
  • 135g wody
Ziarno zalewamy zimną wodą, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą.  Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.


 Gotowe ciasto:
  • 380 g zakwasu żytniego (całość oprócz 2 łyżek do następnego pieczenia)
  • 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 45 g wody
  • 8 g soli
  • drożdże 2 g suchych lub 5 g świeżych (można pominąć)
  • 270 g łamanego żyta moczonego przez noc (dałam ziarno orkiszu, lekko rozbite w moździerzu)
  • 90 g suszonej porzeczki lub żurawiny (dałam czerwone porzeczki z kompotu, odcedzone i wysuszone na ręczniku papierowym)


W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek przez
10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy porzeczki i mieszamy do połączenia całości.
Pozostawiamy przykryte folią spożywczą na ok. 20 min.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką żytnią foremki (wyłożyłam papierem do pieczenia) i posypujemy wierzch niewielką ilością mąki żytniej razowej /zapomniałam ;) / Przykrywamy foremkę folia spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny (w zależności od temperatury otoczenia).
Pieczemy w 240 st. przez 15 minut a następnie 70-75 minut w 190 st. i 15 minut przed końcem wyjmujemy z foremki i kończymy pieczenie na blaszce. (U mnie początkowo 230 ) Chleb kroimy następnego dnia.



Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na blogach:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchenne wojowanie
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smaki i aromaty
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow Life
am.art kolor i smak

41normal 0yrycsnonjejgnh2d2riuf1jrytxxwzz