Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2016

Wiśnie w soku własnym

Obraz
To chyba najłatwiejszy sposób na przetworzenie wiśni. Takie wiśnie możemy wykorzystać do wielu ciast i deserów, a sok po rozcieńczeniu jako pyszny napój.


Składniki:
1 kg wiśni (waga po wypestkowaniu)200-300 g cukru Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie powoli podgrzewamy, chwilę gotujemy, 10-15 minut. Gorące wiśnie razem z sokiem przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.


Przykładowe wykorzystanie wiśni w soku własnym: Sernik czekoladowo-wiśniowy na zimno.









Jagodzianki

Obraz
Sezon na jagody trwa bardzo krotko, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. W tym roku miałam okazję wybrać się do lasu i zebrać trochę jagód. Będzie pysznie!


Składniki:
/Przepis: Moje Wypieki, 16 sztuk/
500 g mąki pszennej chlebowej14 g świeżych drożdżyszczypta soli250 ml mleka1 jajko80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)pół szklanki cukru8 g cukru waniliowego
Jagodowe nadzienie:
300 g jagód3 łyżki cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanej  Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.


Drożdże rozkruszone z łyżeczką cukru, mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn i pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem). Formujemy z niego kulę i wykładamy do wyrośnięcia na blat oprószony mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Z każdej części dłonią formuj…

Cykl: Retro gotowanie, Ciasto ucierane od Mamy

Obraz
To ciasto kojarzy mi się z mamą i domem rodzinnym. Jest bardzo proste i bardzo domowe. Pasują do niego w zasadzie wszystkie sezonowe owoce, więc przepis jest bardzo uniwersalny. Tym razem upiekłam je w wersji wiśniowo-porzeczkowej z pyszną, maślaną kruszonką.

Składniki: /Przepis na formę 21x33cm/
Kruszonka: 70g mąki krupczatki50g cukru50g masła Składniki ucieramy blenderem do powstania okruchów. Przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki.


Ciasto:
200g masła (lub margaryny do pieczenia)200g cukru pudru3 jaja1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)230g mąki tortowej150g maki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce, np. wiśnie, porzeczki, jeżyny, rabarbar, truskawki, morele (mogą być mrożone)

Ucieramy blenderem masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy jaja i cukier waniliowy (lub ekstrakt), dalej ucieramy. W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo do masy jajecznej i cały czas ucieramy. Ciasto (będz…

Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami

Obraz
Lubię próbować nowych przepisów na domowe chleby. A te mistrza Hammelmana zawsze są dobrym pomysłem.  Lato w pełni, więc i chleb wybrany do lipcowej piekarni świetnie podkreśla tę porę roku przez dodatek porzeczek. Chleb ma wilgotny miąższ i lekki posmak kwaskowatych porzeczek. Naprawdę warto go upiec. 


Przepis: J. Hamelman, wybrany przez Adama z bloga Kuchnia Guciaklik!.
/1 bochenek, forma 12x25 cm/

Składniki (1/2 porcji):

Zakwas:
190 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)190 g wodydojrzały zakwas 20 g (2 łyżki) Podane składniki mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej (14-16 godzin).


Namoczone ziarno:
135 g łamanego ziarna żyta135g wody Ziarno zalewamy zimną wodą, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą.  Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.


Gotowe ciasto:
380 g zakwasu żytniego (całość oprócz 2 łyżek do następnego pieczenia)130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)45 g wody8 g solidrożdże 2 g suchych lub 5 g świeżych (można pominąć) 270 g łamanego żyta moczonego przez noc