poniedziałek, 27 czerwca 2016

Najprostsze ciasto z truskawkami

Podczas upałów niechętnie używam piekarnika. Jednak dla tego ciasta warto zrobić wyjątek. Robi się je bardzo prosto i nawet nie potrzeba ważyć składników. Do tego pyszna masa kokosowa i truskawki. Poza sezonem można użyć mrożonych owoców. 
 

Składniki:
/na tortownicę o średnicy 24 cm/
  •  8 łyżek cukru (płaskich)
  • 15 łyżek mąki (z lekką górką)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskich)
  • 3 jaja
  • 6 łyżek oleju (daję rzepakowy)
  • 6 łyżek mleka (daję bez laktozy)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki, w podanej kolejności, dodajemy do miski. Całość miksujemy i wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut, do suchego patyczka.



Masa kokosowa:
  • 100g wiórków kokosowych (1/2 opakowania)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Składniki masy dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Wyrównujemy. (Ciasto ma skłonność do wybrzuszania się. Przed nałożeniem masy można ściąć wybrzuszenie.)



Ponadto:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 750 ml gorącej wody. Truskawki układamy na masie kokosowej i wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. (Jeśli używamy mrożonych owoców, dodajemy je do gorącej galaretki i razem wylewamy na ciasto, gdy całość zacznie tężeć.)



Uwagi:

1 łyżka = 15 ml
1 szklanka = 250 ml


27normal jlevntvz01r4ysghkw9nxqvdhcsxvwzz

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Najprostszy chleb z garnka

Chleb wybrany do czerwcowej piekarni rzeczywiście jest bardzo łatwy w przygotowaniu. To chleb typu - wymieszaj i upiecz. Uda się nawet początkującym piekarzom.  Chleb ładnie wyrasta, posiada miękki, sprężysty miąższ.


/Przepis z bloga Grunt to przepis!/
1 bochenek,
garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie o średnicy 23cm (mierzone u góry)


Składniki:
  • 350g mąki pszennej, typ 650
  • 200g mąki żytniej, typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)


Drożdże rozkruszone z łyżeczką cukru i mąki, zalewamy połową ciepłej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.

Do oddzielnej, dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Mieszamy dużą łyżką (ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką). Gdyby masa była zbyt gęsta, dolewamy dodatkowe 2-3 łyżki wody.
Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki (miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość).


Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Formujemy okrągły bochenek, nakrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220°C. (Nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać!) Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką. (Piekłam w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki. W pierwszym etapie pieczenia przykryłam naczynie folią aluminiową.)

Przykręcamy temperaturę do 200°C i pieczemy w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut (w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę (lub folię) i pieczemy jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. (Mój chleb był bardzo blady od spodu. Myślę, że mogłam piec jeszcze 10 minut z dolną grzałką.)

Upieczony chleb wyjmujemy z naczynia i studzimy na metalowej kratce, aby dobrze odparował.


Uwagi:
  • Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas pieczenia – przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25 minut.
  • Ciasto chlebowe można zrobić wieczorem dnia poprzedniego, wstawić naczynie z wymieszanymi składnikami do lodówki, aby spowolnić przerost drożdży. A następnego dnia rano krótko wyrobić i upiec chleb.

Najprostszy chleb z garnka na blogach:

Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb

Dziękuję za wspólne pieczenie!