Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2016

Kokosowy pudding z chia

Obraz
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, słyną z wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Należą do tzw. superfoods. Przepisy z ich wykorzystaniem można spotkać na większości blogów kulinarnych. Ja jednak podchodzę dość sceptycznie to tego rodzaju "wynalazków". I tak było też z chia, dopóki nie spróbowałam tego pysznego puddingu. Szybko zaopatrzyłam się w zapas nasion i przepadłam... Ze względu na dużą wartość odżywczą, to idealne śniadanie w okresie przedwiośnia, gdy musimy zadbać o naszą odporność. Całość jest delikatnie kokosowa, ze strzelającymi nasionkami, do przełamania smaku owoce, np. kiwi, bogate w witaminę C. /Przepis: jadłonomia   na 4 porcje/ Składniki: duża puszka mleka kokosowego / 400 ml 100 ml dowolnego mleka (dałam sojowe bez cukru) 4 czubate łyżki nasion chia  2 łyżki syropu z agawy (dałam 2 łyżki płynnego miodu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do podania: świeże owoce, ulubi