Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2016

Budyń jaglany z sosem truskawkowym

Obraz
Niedawno miałam okazję spróbować podobnego budyniu w bufecie w pracy.  To ciekawy pomysł na wykorzystanie tak chwalonej od pewnego czasu kaszy jaglanej. Jednak bufetowa wersja była dla mnie nieco mdła. Postanowiłam więc poeksperymentować trochę, a efekty prezentuję poniżej. Budyń jest bardzo sycący. Z powodzeniem można go zabrać do pracy w słoiku zakrętką, czy innym pudełku.

/3-4 porcje/ Składniki: 100g kaszy jaglanej (1 torebka)1/3 szklanki mleka (korzystam z mleka bez laktozy)1 banan 2 łyżeczki miodu rzepakowego1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoszczypta kardamonu mielonego

Na sos:
1 filiżanka truskawek (mogą być mrożone)1 łyżeczka cukru z wanilią (u mnie domowy) 

Kaszę przelewamy najpierw zimną, a potem gorącą wodą i gotujemy ok. 20 minut w 2 szklankach wody ze szczyptą soli. Odstawiamy do przestudzenia.
Banana kroimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną kaszę, mleko, banana, miód, ekstrakt i kardamon miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy budyń do miseczek.
Truskawki rozmrażamy i…

Tureckie bajgle, czyli simit

Obraz
Szukając w sieci przepisu na jakiś nowy, ciekawy wypiek, trafiłam na bloga Kuchennymi drzwiami, a tam na Piekarnię Amber. Tym sposobem postanowiłam dołączyć do Marcowej piekarni i przygotować zaproponowane tureckie bajgle. Troszkę obawiałam się formowania ich, ale po obejrzeniu instruktażu, nie było to takie trudne, jak myślałam. Bardzo miłe doświadczenie, zachęcam do pieczenia.

/Przepis za Amber, 10 szt./

Składniki:
7 g drożdży instant (u mnie 15g świeżych drożdży) 220 g letniej wody 100 ml mleka (u mnie bez laktozy) 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę) 650 g mąki (u mnie mąka chlebowa typ 750) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki sezamu 1/3 szklanki pekmezu lub melasy (u mnie melasa)

Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. (Użyłam świeżych drożdży, więc najpierw przygotowałam zaczyn: Drożdże rozkruszone z cukrem do letniego mleka.) Przekładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwoje…

Cykl: Retro gotowanie, Pleśniak z bezą

Obraz
Pleśniak od razu wywołuje u mnie skojarzenie z dzieciństwem. Jak to dobrze, że teraz jego przygotowanie jest o wiele prostsze. Chociaż w tym długim ucieraniu tkwił pewien urok,  wyczekiwanie. Początkowo na wierzch kładziona była warstwa startego ciasta. Kiedyś jednak mama wpadła na pomysł, aby zakończyć pianą z białek i uzyskać bezę. Ta wersja jest jeszcze lepsza i taką prezentuję dzisiaj.


/Przepis na formę 21x33cm/
Składniki:
1 kostka margaryny5 żółtek2 łyżki cukruolejek cytrynowy (lub skórka starta z 1 małej cytryny)3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki kakao1 szklanka cukru5 białekdżem/ owoce/ orzechy (najczęściej: czarna lub czerwona porzeczka, agrest, jabłka, orzechy włoskie) 
Wykonanie w wersji retro:
Margarynę ucieramy w makutrze razem z żółtkami, 2 łyżkami cukru  i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po jednej szklance do margaryny, dalej ucieramy. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie do je…