Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2016

Brownies ekspresowe w filiżance

Obraz
Ulubione ciasto brownies w wersji super, hiper, ekspresowej. Jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że czym prędzej muszę go wypróbować. A finał "Czekoladowego tygodnia" to idealna okazja, czyż nie?

/Przepis: mojewypieki, 1 porcja/

Składniki:
20 g masła30 ml mleka (u mnie bez laktozy)6 łyżeczek cukru (dowolnego, najlepszy trzcinowy)szczypta soli3 łyżki mąki pszennej4 łyżeczki kakao10 malin, świeżych lub mrożonych (u mnie garść czarnej porzeczki)chocolate chips lub posiekana gorzka czekolada do posypania 

Masło roztapiamy w mikrofali.  Dodajemy mleko, cukier, sól, przesianą mąkę pszenną i przesiane kakao. Mieszamy widelcem do połączenia się składników na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste, w razie konieczności można dodać 1 łyżeczkę mleka więcej). Czarną porzeczkę mieszamy z ciastem.  Przekładamy do filiżanki o pojemności 200 - 250 ml, wyrównujemy i posypujemy posiekaną czekoladą.

Pieczemy w mikrofali przez około 1 do 1,5 minuty na najwyższej mocy mikrofal…

Czekoladowe ciastka owsiane

Obraz
Co wybrać? Ciastka owsiane czy czekoladowe? A może dwa w jednym? Zmodyfikowałam lekko przepis na ciastka owsiane, który już podałam na blogu i przygotowałam ich mega - czekoladową wersję. Dla wszystkich czekoladoholików :) Ciastka są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, z lekką kokosową nutą. Mrrrrr.....


Składniki:
1 kostka miękkiego masła (200 g)3/4 szklanki cukru trzcinowego1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1/2 szklanki wiórków kokosowych2 łyżki kakaoszczypta soli1/2 łyżeczki sody100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, płatki, wiórki kokosowe, kakao, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.  Z masy robimy małe kulki, ukł…

Babeczki brownies

Obraz
Intensywnie czekoladowe babeczki, pachnące skórką pomarańczową. Brownies to dla mnie typowo zimowy wypiek. Dlaczego nie umieścić go w papilotkach? Tym razem trochę poeksperymentowałam z proporcjami i tak powstały te pyszne babeczki na rozpoczęcie "Czekoladowego tygodnia". 
/10 szt./
Składniki: 
Mokre:
100 g masła180 g gorzkiej czekolady100 g cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta z jednej małej pomarańczy1 łyżka likieru pomarańczowegoSuche:
20 g mielonych pestek dyni *20 g ekspandowanego amarantusa *40 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g mąki pszennej typ 45010 g kakao50 g orzechów włoskich 

Masło z cukrem roztapiamy w garnku, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do przestudzenia. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mielone pestki dyni, amarantus, oba rodzaje mąki, kakao. Do masy czekoladowej dodajemy likier i skórkę z pomarańczy oraz roztrzepane jajka, całość mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy krótko, tylko do połącze…