niedziela, 21 lutego 2016

Brownies ekspresowe w filiżance

Ulubione ciasto brownies w wersji super, hiper, ekspresowej. Jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że czym prędzej muszę go wypróbować. A finał "Czekoladowego tygodnia" to idealna okazja, czyż nie?


/Przepis: mojewypieki, 1 porcja/

Składniki:
  • 20 g masła
  • 30 ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 6 łyżeczek cukru (dowolnego, najlepszy trzcinowy)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 10 malin, świeżych lub mrożonych (u mnie garść czarnej porzeczki)
  • chocolate chips lub posiekana gorzka czekolada do posypania 


Masło roztapiamy w mikrofali.  Dodajemy mleko, cukier, sól, przesianą mąkę pszenną i przesiane kakao. Mieszamy widelcem do połączenia się składników na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste, w razie konieczności można dodać 1 łyżeczkę mleka więcej). Czarną porzeczkę mieszamy z ciastem.  Przekładamy do filiżanki o pojemności 200 - 250 ml, wyrównujemy i posypujemy posiekaną czekoladą.


Pieczemy w mikrofali przez około 1 do 1,5 minuty na najwyższej mocy mikrofali. (Zbyt krótkie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie surowe - wtedy dopiekamy kilkanaście sekund dłużej. Jednak ciasto pieczone zbyt długo będzie suche. Trzeba wyczuć odpowiedni moment.)



http://atinabc.blox.pl/2016/01/Czekoladowy-Tydzien.html

środa, 17 lutego 2016

Czekoladowe ciastka owsiane

Co wybrać? Ciastka owsiane czy czekoladowe? A może dwa w jednym? Zmodyfikowałam lekko przepis na ciastka owsiane, który już podałam na blogu i przygotowałam ich mega - czekoladową wersję. Dla wszystkich czekoladoholików :) Ciastka są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, z lekką kokosową nutą. Mrrrrr.....



Składniki:
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady


Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki, płatki, wiórki kokosowe, kakao, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.  Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.





http://atinabc.blox.pl/2016/01/Czekoladowy-Tydzien.html

sobota, 13 lutego 2016

Babeczki brownies

Intensywnie czekoladowe babeczki, pachnące skórką pomarańczową. Brownies to dla mnie typowo zimowy wypiek. Dlaczego nie umieścić go w papilotkach? Tym razem trochę poeksperymentowałam z proporcjami i tak powstały te pyszne babeczki na rozpoczęcie "Czekoladowego tygodnia". 

/10 szt./
Składniki: 

Mokre:
  • 100 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego
  •  2 jajka
  •  skórka starta z jednej małej pomarańczy
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
Suche:
  • 20 g mielonych pestek dyni *
  • 20 g ekspandowanego amarantusa *
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej typ 450
  • 10 g kakao
  • 50 g orzechów włoskich 


Masło z cukrem roztapiamy w garnku, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odstawiamy do przestudzenia. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mielone pestki dyni, amarantus, oba rodzaje mąki, kakao. Do masy czekoladowej dodajemy likier i skórkę z pomarańczy oraz roztrzepane jajka, całość mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy (opcjonalnie) i lekko mieszamy. Masa będzie gęsta. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Nakładamy do pełna, gdyż ciasto nie rośnie.  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostudzeniu możemy udekorować kremem.
 

Na krem:
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.  Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy czekoladę z serkiem i likierem na gładką masę. Ozdobione kremem babeczki przechowujemy w lodówce.


* Mielone pestki dyni i amarantus można zastąpić mielonymi migdałami, mielonymi orzechami lub po prostu mąką pszenną. Jednak radzę nie rezygnować z dodatku mąki pełnoziarnistej, ponieważ podnosi walory smakowe.

http://atinabc.blox.pl/2016/01/Czekoladowy-Tydzien.html