Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2016

Majo-brownies z malinami

Obraz
Ciasto z majonezem to, trzeba przyznać, dość ekscentryczny pomysł. Jednak główne składniki majonezu to olej i jajka, odrobina soli i octu. To już nie brzmi podejrzanie, prawda? A więc nie ma się czego bać, w smaku nie czuć nic a nic majonezem. Polecam. /Przepis: moje wypieki, na formę 23x23 cm/ Składniki:* 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady,  posiekanej 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g majonezu kubeczek malin (mogą być mrożone) lub 60 g posiekanych orzechów Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.  Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. W misie miksera lekko ubijamy całe jajka z cukrem i wanilią. Dodajemy roztopioną ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, majonez i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i mieszamy. (Jeśli dodajemy maliny, pomijamy.)   Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę czekoladową i wyrównuj

Konfitura z pomarańczy

Obraz
Od dawna myślałam o takiej konfiturze. Jednak perspektywa obierania wszystkich błonek skutecznie mnie zniechęcała. Pomyślałam, że poszukam przepisu, który tego nie wymaga i to był strzał w dziesiątkę. Konfitura jest słodko-gorzka i pyszna. A do naleśników wprost idealna. Dodaję ją też do zimowej herbaty. Składniki: /4-5 słoików po 200 ml/ * 1,5 kg pomarańczy (waga przed obraniem) 500 g cukru trzcinowego skórka z 1,5 pomarańczy sok z 1 cytryny Dzień 1. Pomarańcze dokładnie szorujemy szczoteczką, sparzamy i obieramy dokładnie ze skóry razem z białą podskórką, albedo. Obrane pomarańcze kroimy na plastry i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy jeszcze drobniej i mieszamy z połową cukru. (Lub miksujemy blenderem.) Odstawiamy w temperaturze pokojowej na noc. Skórki z 1,5 pomarańczy dokładnie oczyszczamy z albedo i gotujemy przez 5 minut w 1/2 litra wody. Skórki odcedzamy, na moment zanurzamy w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Skórki kroimy w cienkie paski i odstawiamy d