Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2015

Surówka z marchewki z persymoną i mandarynką

Obraz
Prosta jesienna surówka o lekko cytrusowej nucie i delikatnie słodkim posmaku persymony. 


Składniki: 
4 marchewki średniej wielkości1/4 owocu persymony (kaki, sharon)sok z 1 dużej mandarynki1 łyżeczka oleju słonecznikowego1 łyżka otrębów (np. orkiszowych)szczypta soli  Marchew i persymonę ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i odstawiamy na 15 minut przed podaniem, aby składniki się połączyły.  

Granola orzechowa z miodem

Obraz
Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać  mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubione. A zatem do dzieła. ;)

Składniki:
/ok. 1,5 l granoli/
250 g płatków owsianych drobnych100 g płatków orkiszowych50 g orzechów laskowych50 g orzechów włoskich70 g migdałów bez skórki50 g sezamu50 g pestek słonecznika100 g płynnego miodu100 ml świeżego soku jabłkowego 2 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej 100 g żurawiny suszonej Wszystkie składniki oprócz żurawiny mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia, w trakcie kilka razy mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Gotową granolę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szcze…

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

Obraz
/ Przepis: J. Hamelman/ 1 duży bochenek
Pozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :*
Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale test z serem pleśniowym, rukolą i żurawiną, wypadł mmm ...


Zaczyn (levain): 70 g mąki pszennej chlebowej typ 750 85 g wody 20 g dojrzałego zakwasu (płynny) Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.


Ciasto: 160 g mąki pszennej chlebowej typ 750 225 g mąki pszennej razowej typ 2000 225 g wody 10 g soli 5 g drożdży (świeżych) 115 g marchwi (startej na drobnych oczkach i odciśniętej)115 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)155 g zaczynu (całość bez 2 łyżek)
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz orzechów i marchewki. (Odkładamy dwie ł…

Ślubnie 3

Obraz
Jesienna kartka z okazji zaślubin Janusza i Ali :)




Kartkę zgłaszam na wyzwanie kolorystyczne Magudy.