Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2015

Surówka z marchewki z persymoną i mandarynką

Obraz
Prosta jesienna surówka o lekko cytrusowej nucie i delikatnie słodkim posmaku persymony.  Składniki:  4 marchewki średniej wielkości 1/4 owocu persymony (kaki, sharon) sok z 1 dużej mandarynki 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 łyżka otrębów (np. orkiszowych) szczypta soli  Marchew i persymonę ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i odstawiamy na 15 minut przed podaniem, aby składniki się połączyły.  

Granola orzechowa z miodem

Obraz
Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać  mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubione. A zatem do dzieła. ;) Składniki: /ok. 1,5 l granoli/ 250 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków orkiszowych 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów włoskich 70 g migdałów bez skórki 50 g sezamu 50 g pestek słonecznika 100 g płynnego miodu 100 ml świeżego soku jabłkowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 g żurawiny suszonej Wszystkie składniki oprócz żurawiny mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia, w trakcie kilka razy mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Gotową granolę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w otwarty

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

Obraz
/ Przepis: J. Hamelman/ 1 duży bochenek Pozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :* Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale test z serem pleśniowym, rukolą i żurawiną, wypadł mmm ... Zaczyn (levain):   70 g mąki pszennej chlebowej typ 750  85 g wody  20 g dojrzałego zakwasu (płynny) Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto:   160 g mąki pszennej chlebowej typ 750  225 g mąki pszennej razowej typ 2000  225 g wody  10 g soli  5 g drożdży ( świeżych ) 115 g marchwi ( startej na drobnych oczkach i odciśniętej ) 115 g orzechów włoskich ( waga po wyłuskaniu ) 155 g zaczynu ( całość bez 2 łyżek ) Do misy miksera dodajemy wszys

Ślubnie 3

Obraz
Jesienna kartka z okazji zaślubin Janusza i Ali :) Kartkę zgłaszam na wyzwanie kolorystyczne Magudy.