środa, 25 listopada 2015

Surówka z marchewki z persymoną i mandarynką

Prosta jesienna surówka o lekko cytrusowej nucie i delikatnie słodkim posmaku persymony. 


Składniki: 
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 1/4 owocu persymony (kaki, sharon)
  • sok z 1 dużej mandarynki
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka otrębów (np. orkiszowych)
  • szczypta soli 
Marchew i persymonę ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i odstawiamy na 15 minut przed podaniem, aby składniki się połączyły.  

Proste surówki - jesień 2015

niedziela, 15 listopada 2015

Granola orzechowa z miodem

Granola jest doskonałym dodatkiem do jesienno-zimowych śniadań. Jednak warto przygotować ją samemu, aby uzyskać  mieszankę dobraną idealnie do naszych upodobań. A więc poniżej moja granola, której składniki oczywiście można zamienić na swoje ulubione. A zatem do dzieła. ;)


Składniki:
/ok. 1,5 l granoli/
  • 250 g płatków owsianych drobnych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 g migdałów bez skórki
  • 50 g sezamu
  • 50 g pestek słonecznika
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 ml świeżego soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g żurawiny suszonej
Wszystkie składniki oprócz żurawiny mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia, w trakcie kilka razy mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Gotową granolę zostawiamy do całkowitego wystudzenia w otwartym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 

banner_orzechowy

czwartek, 12 listopada 2015

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką

/ Przepis: J. Hamelman/
1 duży bochenek

Pozostając w jesiennym klimacie upiekłam ten lekko słodki chleb z dodatkiem orzechów włoskich i tartej marchwi. Wykorzystałam orzechy z ogrodu babci. Pyszne! :*
Myślę, że chleb będzie pasował do wielu dodatków, ale test z serem pleśniowym, rukolą i żurawiną, wypadł mmm ...


Zaczyn (levain):
  •  70 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  •  85 g wody
  •  20 g dojrzałego zakwasu (płynny)
Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.


Ciasto:
  •  160 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  •  225 g mąki pszennej razowej typ 2000
  •  225 g wody
  •  10 g soli
  •  5 g drożdży (świeżych)
  • 115 g marchwi (startej na drobnych oczkach i odciśniętej)
  • 115 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
  • 155 g zaczynu (całość bez 2 łyżek)

Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz orzechów i marchewki. (Odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia.) Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Kończymy na drugiej prędkości miksera, mieszając  przez 3 minuty. Dodajemy do ciasta marchewkę i orzechy. Mieszamy na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki zostały równomiernie rozmieszczone.

Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. W tym czasie raz składamy ciasto, po 45 minutach.

Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Umieszczamy w koszyczku lub misce posypanej mąką.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.

Nacinamy bochenek ostrym nożem, przekładamy odwracając koszyk na blachę i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C. Zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez ok. 20-25 minut. (Uwaga: W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia to odpowiednio 240°C i  220°C. Temperaturę dostosowałam do mocy mojego piekarnika.)

 

banner_orzechowy