sobota, 31 października 2015

Chleb z dodatkiem dyni

Bardzo smaczny chleb o żółto-pomarańczowym, wilgotnym miąższu. Mimo, że pieczony na drożdżach, daje się formować w koszyku i dobrze zachowuje kształt. Chleb jest neutralny w smaku, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.


/Przepis:  M. Zielińska "Domowa piekarnia"/
Podaję przepis z moimi małymi zmianami
1 bochenek

Zaczyn:

  • 10g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70g ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą i mąką do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto:

  •  400g mąki pszennej 650
  •  10 g soli
  •  250g puree z dyni
  •  cały zaczyn
  •  ok. 40 g wody
W misie miksera mieszamy mąkę z solą. Dodajemy puree z dyni i cały zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy po 1 łyżce wody. U mnie było to 40g, ale ilość zależy od tego jak bardzo soczyste mamy puree z dyni. Wyrabiamy ciasto przez 8 minut na drugiej prędkości miksera. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości. 


Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, rozciągamy je na płasko i formujemy okrągły bochenek, zakładając boki do środka. Bochenek układamy zlepionymi końcami do góry w wysypanym mąką koszyku. Posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Przekładamy bochenek odwracając koszyk na blachę, nacinamy ostrym nożem, i pieczemy ok. 25-30 minut do zbrązowienia skórki. Chleb studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 


Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

czwartek, 29 października 2015

Sernik dyniowy z przyprawami korzennymi

Lubię serniki, ale ten szczególnie wpisuje się z jesienny klimat. Dynia nadaje mu wyjątkowy, słoneczny kolor. Od razu robi się cieplej, prawda?
Sernik ma bardzo delikatną, kremową konsystencję, a do tego jest łatwy do przygotowania. 


/Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm/

 Składniki na spód:

  • 150g herbatników maślanych
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła (roztopionego i przestudzonego)
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do otrzymania mokrych okruchów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.  Okruchy wykładamy na dno i do połowy boków formy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

  

Składniki na masę serową*:

  • 500g twarogu (zmielonego)
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 300g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem pomarańczowym i jajkami do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z gałką i imbirem, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy płynną masę na ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestudzenia na 20 minut. Przygotowujemy polewę.

* Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Polewa:

  • 200g zmielonego twarogu lub kwaśnej śmietany
  • 20g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Ponownie ustawiamy temperaturę piekarnika na180°C i zapiekamy przez 12 minut. Sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.




Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

wtorek, 27 października 2015

Z notesu babci: Placki z dyni

Przepis na te placki pochodzi z notatnika mojej babci Celiny. Spójrzcie tylko na to piękne, rustykalne pismo! Mam ogromny sentyment do takich przepisów. Poza tym po raz pierwszy przygotowałam je razem z babcią, pewnie ładnych kilka lat temu. Miałyśmy wtedy takie cotygodniowe wspólne spotkania w kuchni. :)

 

Składniki:

  • 500g dyni* (startej na grubych oczkach)
  • 2 małe jajka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.  Możemy podać je z cukrem pudrem lub powidłami śliwkowymi.

 * tym razem użyłam odmiany Muscat de Provence, o słodkim ciemnopomarańczowym miąższu




Uwaga:

Ciasto na placki możemy zmodyfikować  i wykorzystać jako bazę dania wytrawnego. Wówczas pomijamy przyprawy korzenne, a dodajemy:
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczkę ulubionych ziół
  • szczypta ostrej papryki
Wykonanie jak powyżej. Placki w wersji wytrawnej podajemy np. z gulaszem i ogórkiem kiszonym.

Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynie 2015"
oraz "Festiwal Dyni" u Bei.

Sposób na dynię 2015
 http://www.beawkuchni.com/2015/09/festiwal-dyni-czy-beda-chetni.html

Przepisy podstawowe: Puree z dyni na dwa sposoby

Puree z dyni jest składnikiem wielu dań. Warto więc przygotować sobie jego zapas. Sezon dyniowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i postaram się pokazać w tym tygodniu kilka wypróbowanych przepisów z użyciem tego wszechstronnego warzywa.   


Składniki:

  •  dynia o pomarańczowym zwartym miąższu, np. Hokkaido 
Umytą, przekrojoną dynię pozbawiamy pestek np. za pomocą łyżki do lodów i kroimy na mniejsze kawałki. 

Sposób 1.

Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185ºC przez około 20 - 30 minut, do miękkości. (Sprawdzamy przez nakłucie np. widelcem.) Upieczoną dynię obieramy ze skóry i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dynię Hokkaido można zblendować razem ze skórką. Jeśli używamy innej, bardziej soczystej odmiany dyni, puree odcedzamy na sitku z nadmiaru wody.

Sposób 2. 

Dynię umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dynię miksujemy blenderem i odcedzamy na sitku.

Gotowe puree z dyni przechowujemy w lodówce do kilku dni, mrozimy lub pasteryzujemy.

Przepis dodaję do akcji: "Sposób na dynię 2015"

 Sposób na dynię 2015

sobota, 24 października 2015

Łosoś z czerwonym pieprzem i tymiankiem cytrynowym


Zebrałam ostatnie zioła z balkonu. Wysuszę je i będę używać zimą do moich dań. Tak powstał pomysł na tę marynatę z wykorzystaniem tymianku cytrynowego.


Składniki:

/2 porcje/
  •  400g łososia bez skóry

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli pomarańczowej*
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • po kawałku żółtej i czerwonej suszonej ostrej papryczki
  • 6 ziaren czerwonego pieprzu
  • listki z kilku gałązek tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka masła
Sól, czosnek, papryczkę, pieprz i tymianek utłuc w moździerzu na gęstą papkę. Łososia umyć, osuszyć, natrzeć z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ryby położyć wiórki masła. Przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 185°C, pieczemy ok. 35 minut, od momentu nagrzania piekarnika. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię.

 

*Sól pomarańczowa: 

  • 1/2 szklanki soli morskiej gruboziarnistej
  • skórka z 1 pomarańczy
Skórkę z pomarańczy drobno siekamy, suszymy. Następnie mieszamy z solą, wsypujemy do słoika i odstawiamy do kuchennej szafki na min. 2 tygodnie. Kilka razy dziennie potrząsamy słoikiem. Sól nabierze aromatu pomarańczowego. Im dłużej leżakuje, tym bardziej staje się aromatyczna.

sobota, 3 października 2015

Knedle ze śliwkami

W sezonie śliwkowym pozycja obowiązkowa w mojej kuchni. Ulubione knedle z ciastem na bazie twarogu.
Śliwki - Cynamon. Knedle - Klasyka.


Składniki:

  • 500g twarogu (półtłustego)
  • 300g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 250g śliwek (lub innych owoców sezonowych)
  • opcjonalnie do podania: jogurt naturalny, cukier trzcinowy, cynamon, listki melisy

Do zmielonego twarogu dodajemy masło, jajka i sól. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej wyrabiamy ciasto. Możemy zrobić to z pomocą robota kuchennego, ale kończymy wyrabianie ręcznie, dodając ostatnią partię mąki. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek oraz mieszamy 2 łyżki cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Ciasto wyciągamy z lodówki partiami. Każdą część formujemy w wałek, kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki i lekko rozpłaszczamy dłonią. Śliwki obtaczamy w cukrze z cynamonem i każdą dokładnie obklejamy ciastem.




Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia  (5-8 minut w zależności od wielkości knedli).



Knedle ze śliwkami dodaję do akcji: "Czas na śliwki 2015" oraz "Wegetariański obiad ed.V".

46embed lnimj3xxyt8fn0ckj72o5aiawzva1gzz
30embed obuasyqcds5avdxwydty2jtyxa4quqzz