Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2015

Cykl: Retro gotowanie, Powidła śliwkowe

Obraz
Słońce coraz szybciej chyli się ku zachodowi. Chłodne wieczory. Zimne poranki. Zapełniam moją domową spiżarnię. Jesień. Kupuję maleńkie słodkie pomidory, może już ostatnie. Na targowisku już pysznią się skarby jesieni. Sama siebie próbuję przekonać, że to też jest piękna pora roku. Dynie. Nie. Niech jeszcze poczekają. Teraz czas na śliwki. W końcu prawdziwe śliwki węgierki są tylko raz w roku. A więc niech będzie jesiennie. Cynamon. Kardamon. Śliwki. 

Śliwki - Cynamon - Kardamon Składniki:3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)2 łyżki octu1/2 kg cukrucynamon mielony  kardamon mielony Proporcje cukru do owoców 1:6.


Dzień 1. 
Umyte i wypestkowane śliwki dzielimy na połówki. Jeśli śliwki są duże możemy pokroić je na mniejsze części. Owoce umieszczamy warstwami w garnku z grubym dnem, przesypując je cukrem. Całość skrapiamy octem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, na min. 12 godzin.


Dzień 2. Powoli podgrzewamy owoce z cukrem, aż do zagotowania. Zmniejsz…

Tagiatelle z sosem serowo-pietruszkowym

Obraz
Pomysł na szybki obiad w 15 minut. To jedno z tych dań, które "nie wyglądają", ale smakują. Pod warunkiem, że jest się fanem natki pietruszki. ;)




 /dla 2 osób/
Składniki: 200-250g makaronu tagiatelle100-150g sera z niebieską pleśnią1/2 pęczka natki pietruszki2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów1 łyżka masła

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy drobno umytą natkę pietruszki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony ser i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy chwilę. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy natkę, ponownie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron podajemy z sosem.

Przepis dodaję do akcji w roli głównej natka pietruszki

 oraz wegetariański obiad ed. V

Pomidory z ziołami na zimę

Obraz
Od kilku lat przygotowuję u schyłku lata takie przetwory, aby móc cieszyć się smakiem prawdziwych pomidorów także zimą.


Składniki:5 kg pomidorów odmiany Lima1 kg pomidorów malinowych1/2 pęczka bazylii1/2 pęczka tymiankukilka gałązek rozmarynu2 łyżki soli niejodowanej


Umyte pomidory zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy niezbyt drobno.


Z umytych ziół oddzielamy listki, ewentualnie rozdrabniamy. Sól i zioła dodajemy do pomidorów i mieszamy całość. 

Pomidory doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

Gorące przetwory przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Przed przełożeniem do słoików pomidory można zblendować (przed umieszczeniem w blenderze należałoby przestudzić, a potem ponownie zagotować) lub przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek.

Tak przygotowane pomidory wykorzystuję do zupy, sosów lub po odcedzeniu jako dodatek do pizzy. 


Moje przetwory zgłaszam do akcji: &…