poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Wrzos i kot

Lubię mój balkon. Jestem dumna z tego, że udało mi się przezimować wrzosy w donicach i już nawet zakwitły. Ale... Czy to naprawdę powód do dumy, w końcu nie było zimy? Raczej chwila zadumy nad tym co zastałam na balkonie...

A więc przedstawiam nowy gatunek wrzosu i mięty. Albo miętę do wrzosu, czy jakoś tak...

- Kobieto, o co Ci chodzi?
- No daj już spokój. Uszy opadają!




- Lepiej sprawdź czy tam Cię nie ma.
- Nie widzisz jak ładnie komponuje się wrzos ze mną?
- A może tam byłoby wygodniej? Tylko sobie nie myśl. To moja decyzja.
- Jednak to nie mój rozmiar...
- Od razu wiedziałem, że ta poduszka będzie najwygodniejsza. Dziękuję za uwagę, teraz się opalam. Autografy innym razem.

piątek, 21 sierpnia 2015

Dżem wiśniowo-morelowy

Całkiem udane połączenie, więc dzielę się pomysłem. :)


 Składniki:

  • 1 kg wiśni (waga po wypestkowaniu)
  • 600g moreli (waga po wypestkowaniu)
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Proporcje cukru do owoców 1:8.

 

Wiśnie - Morele

Dzień 1. 
Owoce myjemy, pozbawiamy pestek, morele kroimy w kostkę.  Wszystkie owoce umieszczamy w dużym naczyniu z pokrywką i warstwami zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Dzień 2.
Mieszamy owoce z cukrem, dodajemy ocet jabłkowy i kardamon, mieszamy. Powoli podgrzewamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości dżemu.  Przelewamy dżem do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10-12 minut. (Użyłam słoiki 200 ml.)

  


poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Konfitura do serów

Na ten pomysł wpadłam zupełnie przypadkowo. Potrzebowaliśmy żurawiny do sera camembert, a ponieważ tego dnia nie udało nam się jej kupić, musiałam coś wymyślić. Wymieszałam owoce, które były w domu i powstało coś tak pysznego, że musiałam to powtórzyć na większą skalę. 

 

 

Czarna porzeczka - Morela - Rabarbar

 

 

 Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki (pozbawionej szypułek)
  • 600g moreli (waga po wypestkowaniu)
  • 400g rabarbaru
  • 500g cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Proporcje cukru do owoców 1:4.

Dzień 1. 
Owoce myjemy, morele pozbawiamy pestek, a porzeczki obieramy z szypułek.  Morele i rabarbar kroimy w kostkę.  Wszystkie owoce umieszczamy w dużym naczyniu z pokrywką i warstwami zasypujemy cukrem. Odstawiamy na noc do lodówki.


Dzień 2.
Mieszamy owoce z cukrem i powoli podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut, do momentu aż owoce zmienią kolor na prawie jednolicie bordowy. Zestawiamy z kuchenki. Odcedzamy sok.

 
Sok zagotowujemy, przecedzamy i wlewamy do wyparzonych butelek. Pozostałą po odcedzaniu soku galaretkę dodajemy do konfitury.  Z 2 kg owoców uzyskałam 0,5 l soku. 


Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wykorzystałam metodę "na sucho". Wypiekałam słoiki i pokrywki 30 minut w temp. 120ºC.
Konfiturę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, do zgęstnienia.  Wykorzystałam słoiki po 200 ml  i pasteryzowałam przez 12 minut tradycyjną metodą "na mokro" w temp. 95ºC.



Więcej o pasteryzacji czytaj u Bei.