środa, 29 lipca 2015

Sorbet truskawkowy

Oto powód dla którego co roku mrożę kilogramy truskawek. Domowy sorbet bez maszyny do lodów. Kilka minut pracy, a jaki efekt! Czy już wspomniałam, że uwielbiam truskawki? :)




Składniki:

  • 2 szklanki truskawek (wcześniej zamrożonych)
  • 2-4 łyżki cukru pudru trzcinowego (do smaku)
  • garść liści melisy
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Początkowo masa będzie sucha. W trakcie miksowania dolewamy po łyżeczce ciepłej wody do momentu aż masa stanie się gładka. Dodajemy tylko tyle wody ile jest niezbędne. Odstawiamy do zamrożenia na ok. 2 godziny. Na kilka minut przed podaniem wyciągamy z zamrażalnika aby lody lekko zmiękły i dały się formować.