Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2015

Crumble z rabarbarem

Obraz
Sezon na rabarbar w pełni, więc musiał znaleźć swoje miejsce w mojej kuchni. Rabarbar, kruszonka... Czy w ogóle jest ktoś kto nie lubi kruszonki? A gdyby ciasto składało się tylko z kruszonki i owoców? Prosto i pysznie. To nie ma prawa się nie udać! /Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./ źródło przepisu:  moje wypieki Składniki na kruszonkę: 250 g mąki pszennej 120 g cukru 150 g masła, w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej W misce wyrabiamy między palcami składniki na kruszonkę, odstawiamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę kruszonki. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Wykładamy nadzienie do formy, na kruszonkę. Na górę wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki.

Semifredo

Obraz
Pierwsze upały. Pierwsze w tym roku, pyszne, szybkie domowe lody bez użycia maszyny do lodów. Lody: 400 g śmietanki 30% 300 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Dodatki: kilka kostek gorzkiej czekolady sok z czarnej porzeczki 1/3 szklanki czarnej porzeczki (mrożona) Składniki na lody miksujemy aż do ubicia śmietany. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy posiekaną czekoladę, do drugiej sok i owoce czarnej porzeczki. Mrozimy kilka godzin.

Schab ze śliwkami

Obraz
1-1,2 kg schabu bez kości 200 g suszonych śliwek 3 cebule Marynata: 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna białego pieprzu 1 pokruszony liść laurowy 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki octu balsamicznego  Schab nacinamy wewnątrz wzdłuż ostrym nożem. Śliwki solimy i wkładamy z obu stron do powstałego zagłębienia. Składniki marynaty tłuczemy w moździerzu i  nacieramy nią mięso. Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i umieszczamy na minimum  2 godziny do lodówki. Obkładamy mięso ćwiartkami cebuli i pieczemy 1 godzinę w 180°C z termoobiegiem.