sobota, 30 maja 2015

Crumble z rabarbarem


Sezon na rabarbar w pełni, więc musiał znaleźć swoje miejsce w mojej kuchni. Rabarbar, kruszonka... Czy w ogóle jest ktoś kto nie lubi kruszonki? A gdyby ciasto składało się tylko z kruszonki i owoców? Prosto i pysznie. To nie ma prawa się nie udać!

/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./
źródło przepisu: moje wypieki


Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misce wyrabiamy między palcami składniki na kruszonkę, odstawiamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę kruszonki. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Wykładamy nadzienie do formy, na kruszonkę. Na górę wysypujemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki.






czwartek, 28 maja 2015

Semifredo

Pierwsze upały. Pierwsze w tym roku, pyszne, szybkie domowe lody bez użycia maszyny do lodów.


Lody:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 300 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • sok z czarnej porzeczki
  • 1/3 szklanki czarnej porzeczki (mrożona)
Składniki na lody miksujemy aż do ubicia śmietany. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy posiekaną czekoladę, do drugiej sok i owoce czarnej porzeczki. Mrozimy kilka godzin.




wtorek, 19 maja 2015

Schab ze śliwkami


  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 cebule

Marynata:

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna białego pieprzu
  • 1 pokruszony liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
 Schab nacinamy wewnątrz wzdłuż ostrym nożem. Śliwki solimy i wkładamy z obu stron do powstałego zagłębienia. Składniki marynaty tłuczemy w moździerzu i  nacieramy nią mięso. Tak przygotowany schab wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i umieszczamy na minimum  2 godziny do lodówki. Obkładamy mięso ćwiartkami cebuli i pieczemy 1 godzinę w 180°C z termoobiegiem.