Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2015

Sernik Tiramisu

Obraz
 Przepis wzorowany na słynnym włoskim deserze. /Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./   Spód: 1/2 kostki margaryny 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy z cukrem, wanilią, żółtkiem i śmietaną. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem i kakao. Dalej ucieramy. Jeśli ciasto nie będzie dokładnie wyrobione, dokańczamy wyrabiać ręcznie na desce. Ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy schłodzone ciasto (można wcześniej je rozwałkować) i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-12 minut. Ciasto wyciągamy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika. Masa serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 650g twarogu zmielonego dwukrotni

Dendrobium harveyanum Rchb.f. 1883

Obraz
  Opis: Dendrobium harveyanum to storczyk epifityczny o wzroście sympodialnym. Jest roślina o zwartym pokroju. W naturalnym środowisku występuje w Birmie (Myanmar), Tajlandii, Wietnamie i  w południowych Chinach. Mój okaz pochodzi z Orchids & more . Posiadam go od marca 2010r. Poniżej opisałam moje doświadczenia z hodowli tego pięknego dendrobium. Kwitnienie: raz do roku późną zimą, wczesną wiosną, kilka zwieszających się pędów. W tym roku 7 pędów, ok. 40 pachnących, żółtych kwiatów o postrzępionych warżkach, zebranych w grona.  Kwiaty rozwijają się jednocześnie na całym pędzie (na jednym pędzie 2 - 10 kwiatów). Poszczególne pędy kwitną stopniowo, dzięki czemu czas kwitnienia przedłuża się do ok. półtora miesiąca. Przy czym jeden pęd kwitnie około 7 - 14 dni. Zapach: miodowy, wosk pszczeli. Wzrost: co roku późną wiosną lub latem rosną dwie młode pseudobulwy o wrzecionowatym kształcie. Początkowo są gładkie, z czasem pojawiają się głębokie rowki.