wtorek, 28 kwietnia 2015

Sernik Tiramisu

 Przepis wzorowany na słynnym włoskim deserze.

/Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm./

 

Spód:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Margarynę ucieramy z cukrem, wanilią, żółtkiem i śmietaną. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem i kakao. Dalej ucieramy. Jeśli ciasto nie będzie dokładnie wyrobione, dokańczamy wyrabiać ręcznie na desce. Ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy schłodzone ciasto (można wcześniej je rozwałkować) i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-12 minut. Ciasto wyciągamy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.

Masa serowa:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 650g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Twaróg miksujemy z jajkami i wanilią. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie skrobię i kawę rozpuszczoną wcześniej w likierze.  Masę serową wylewamy do tortownicy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Środek masy powinien być ścięty i sprężysty. Ciasto wyciągamy do przestudzenia na kilkanaście minut, nadal nie wyłączamy piekarnika. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Polewa śmietanowa:

  • 400g kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto
Składniki polewy mieszamy rózgą i wylewamy na przestudzone ciasto. Zapiec przez 15-20 minut w 180°C. Sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 8 godzin.









czwartek, 16 kwietnia 2015

Dendrobium harveyanum Rchb.f. 1883



 
Opis:
Dendrobium harveyanum to storczyk epifityczny o wzroście sympodialnym. Jest roślina o zwartym pokroju. W naturalnym środowisku występuje w Birmie (Myanmar), Tajlandii, Wietnamie i  w południowych Chinach.
Mój okaz pochodzi z Orchids & more. Posiadam go od marca 2010r. Poniżej opisałam moje doświadczenia z hodowli tego pięknego dendrobium.



Kwitnienie: raz do roku późną zimą, wczesną wiosną, kilka zwieszających się pędów. W tym roku 7 pędów, ok. 40 pachnących, żółtych kwiatów o postrzępionych warżkach, zebranych w grona.  Kwiaty rozwijają się jednocześnie na całym pędzie (na jednym pędzie 2 - 10 kwiatów). Poszczególne pędy kwitną stopniowo, dzięki czemu czas kwitnienia przedłuża się do ok. półtora miesiąca. Przy czym jeden pęd kwitnie około 7 - 14 dni.

Zapach: miodowy, wosk pszczeli.


Wzrost: co roku późną wiosną lub latem rosną dwie młode pseudobulwy o wrzecionowatym kształcie. Początkowo są gładkie, z czasem pojawiają się głębokie rowki.

Wysokość: (z doniczką): ok. 45 cm.

Doniczka: średnica 8 cm, ciasna.

Podłoże: drobna kora, lawa wulkaniczna.

Podlewanie: w okresie wzrostu, kwitnienia 1x w tygodniu, w okresie spoczynku 1x na dwa tygodnie
wodą demineralizowaną.

Nawożenie: w okresie wzrostu i kwitnienia nawozem do storczyków w stężeniu 1/4 dawki podanej przez producenta.

Stanowisko: Przez kilka lat parapet/ balkon strona pn.-wsch. Obecnie tylko parapet strona pd. Okno częściowo cieniowane. Doniczka umieszczona w drugiej, dużo większej, stoi nad wodą. Oczywiście nie dotykając jej.

Wilgotność: 60-70 %

Ciekawostki: Kwitnie na nowych i starych pseudobulwach, z czasem starsze pseudobulwy tracą liście, ale  nie przestają kwitnąć. Storczyka możemy w okresie od późnej wiosny do wczesnej jesieni hodować na zewnątrz w zacienionym miejscu. Z moich obserwacji wynika jednak, że nie jest to niezbędne do kwitnienia.