Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Decoupage - podkładki pod kubki

Obraz
Cztery podkładki we wiosennych kolorach: 
farba akrylowa zieleń Rembrandtafarba akrylowa biel tytanowaklej do decoupagelakier akrylowy (6 warstw)serwetka Ikeapodkładki korkowe Ikea



Podkładki zgłaszam na wyzwanie kolorystyczne Justt.

Pain au levain - Chleb francuski

Obraz
/ Przepis: J. Hamelman/ 2 duże bochenki Ulubiony domowy chleb z mnóstwem nieregularnych dziur. :)


Zaczyn (levain): 130 g mąki pszennej 750 10 g mąki żytniej 720 90g wody 30g dojrzałego zakwasu (sztywny) Zaczyn przygotowujemy około 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto: 730 g mąki pszennej 750 40 g mąki żytniej 720 500 g wody 20 g soli 230 g zaczynu Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zaczynu. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i zaczyn podzielony na porcje (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2 minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.  W tym czasie składamy ciasto dwa razy, co 50 minut. Następni…

Tag - Kwiaty i Koło

Obraz
5 Wyzwanie tagowe:Kwiaty








Wyzwanie tematyczne:Koło





Ciastka owsiane

Obraz
Dopracowany przepis na chrupiące ciasteczka. Ze zdrowymi dodatkami. Łatwe do zrobienia. Czego chcieć więcej. No to co? Pieczemy!

/ok. 30 szt./



Składniki:
kostka miękkiego masła3/4 szklanki cukru trzcinowego1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mielonych pestek dyniszczypta soli1/2 łyżeczki sody100 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki pestek dyni1/2 szklanki suszonej żurawiny Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, płatki, mielone pestki dyni, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, pestki dyni i żurawinę. Mieszamy.  Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.


Przelicznik kuchenny pochodzi ze strony  mypinkplum. Bardzo dziękuję za udostępnienie.