sobota, 28 marca 2015

Decoupage - podkładki pod kubki

Cztery podkładki we wiosennych kolorach: 
  • farba akrylowa zieleń Rembrandta
  • farba akrylowa biel tytanowa
  • klej do decoupage
  • lakier akrylowy (6 warstw)
  • serwetka Ikea
  • podkładki korkowe Ikea




Podkładki zgłaszam na wyzwanie kolorystyczne Justt.

 

środa, 25 marca 2015

Pain au levain - Chleb francuski

/ Przepis: J. Hamelman/
2 duże bochenki
Ulubiony domowy chleb z mnóstwem nieregularnych dziur. :)


Zaczyn (levain):

  • 130 g mąki pszennej 750
  • 10 g mąki żytniej 720
  • 90g wody
  • 30g dojrzałego zakwasu (sztywny)
Zaczyn przygotowujemy około 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Składniki zaczynu umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin (np. na noc) w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 730 g mąki pszennej 750
  • 40 g mąki żytniej 720
  • 500 g wody
  • 20 g soli
  • 230 g zaczynu
Do misy miksera dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zaczynu. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dodajemy sól i zaczyn podzielony na porcje (odkładamy dwie łyżki zaczynu do następnego pieczenia). Mieszamy na drugiej prędkości miksera przez 2 minuty. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na 2,5 godziny.  W tym czasie składamy ciasto dwa razy, co 50 minut. Następnie dzielimy ciasto na 2 części i  formujemy okrągłe lub podłużne bochenki. Umieszczamy je w koszyczkach lub miskach wypełnionych omączonymi ściereczkami. Przykrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny, do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Nacinamy bochenki ostrym nożem, przekładamy odwracając koszyki na blachę i pieczemy ok. 35 minut.




poniedziałek, 2 marca 2015

Ciastka owsiane

Dopracowany przepis na chrupiące ciasteczka. Ze zdrowymi dodatkami. Łatwe do zrobienia. Czego chcieć więcej. No to co? Pieczemy!

/ok. 30 szt./



Składniki:
  • kostka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mielonych pestek dyni
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Czekoladę drobno siekamy nożem lub blenderem. Odkładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, płatki, mielone pestki dyni, sól i sodę, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, pestki dyni i żurawinę. Mieszamy.  Z masy robimy małe kulki, układamy je na blaszce, lekko spłaszczając dłonią. Zachowujemy odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Pieczemy ok. 10-15 minut w 185°C.



Przelicznik kuchenny pochodzi ze strony  mypinkplum. Bardzo dziękuję za udostępnienie.