Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2015

Tag - Zielono Mi!

Obraz
4 Wyzwanie tagowe:Zielono mi!

W tagu dominuje kolor zielony. Dopełniający kolor to ecru. Od razu bliżej wiosny!




Tag - karmnik dla ptaków

Obraz
Biorę udział w trzecim wyzwaniu Just Tag It.wyzwanie karmnik dla ptaków

Wczasy

Obraz
Kot to zwierzę, któremu niewiele potrzeba do szczęścia. Trochę słońca, kocyk i jest okazja do zrelaksowania się. Kocie wczasy pod "palmami". :)





Sernik czekoladowo-wiśniowy (na zimno)

Obraz
Bardzo lubię serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Czekolada, wanilia, wiśnie. Połączenie doskonałe? To trzeba sprawdzić osobiście! Ten sernik przygotowuję na wszelkie uroczystości rodzinne i nigdy jeszcze nie została choć odrobinka. O czymś to świadczy, prawda?
Masa czekoladowa:500g zmielonego twarogu 30g cukru pudru18g żelatyny3 łyżki zimnej wody50 ml gorącej wody90g gorzkiej czekolady  Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy najpierw zimną wodą, mieszamy, czekamy aż napęcznieje i następnie zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę wlewamy do sera, miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. Gładką masę przelewamy do formy. Schładzamy w lodówce.

Masa waniliowa:500g zmielonego twarogu 50g cukru pudru18g żelatyny3 łyżki zimnej wody50 ml gorącej wody2 łyżki ekstraktu waniliowego*Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliow…

Dla dzieci 2

Obraz
Z okazji narodzin dziewczynki. Różowo beżowa kartka retro. Dla Martynki.



Bułki pszenne

Obraz
Ulubione, mięciutkie bułeczki... Bardzo łatwe do wykonania.

/10-12 szt./



Składniki:
150g mąki pszennej 650 (lub pełnoziarnistej)50g drożdży1 łyżeczka cukru350g mąki pszennej 6501 1/4 szklanki ciepłej wody40g oleju słonecznikowego1 łyżeczka soli Wszystkie składniki, w podanej kolejności, umieszczamy w misie miksera i mieszamy na pierwszej prędkości przez ok. 3 minuty.  Ciasto przekładamy na deskę obsypana mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15-20 minut.